call 0 800 337 571 Безкоштовно по всій Україні
Русский Рус Українська Укр

Потіють вікна в машині: чому і як боротися з конденсатом?

З настанням зими значно підвищується вологість, що призводить до утворення конденсату на склі автомобіля. Запітнілі вікна часто спричиняють ДТП, оскільки під час їзди заважають огляду. Отже, що робити, щоб не потіли вікна в авто? Пропонуємо кілька популярних методів боротьби з проблемою – далеко не такою невинною, як може здатися спочатку.

Чому потіють вікна в машині?

Автомобільне скло є захисним бар'єром між зовнішнім середовищем і салоном. Різкі температурні перепади призводять до утворення на внутрішній поверхні вікон крапельок вологи – як результат контакту холоду та тепла. Розглянемо кілька причин появи конденсату.

Засмічення фільтра салону

Якщо сильно потіють вікна в машині, можна перевірити стан фільтруючого елемента. Забитий розхідник має низьку пропускну здатність, що уповільнює рух потоку повітря. Усередині утворюється замкнутий простір, і зайва вода накопичується на поверхні скла.

Причиною запотівання вікон може стати і новий фільтр – у разі неправильного підбору виробу. Навесні та влітку рекомендується використовувати вугільний фільтр, який добре поглинає пил та леткі гази. Для ефективного очищення в холодну пору року краще підійде звичайний пристрій з нижчою щільністю.

Надлишок вологи

Поролонові сидіння чудово вбирають і «зберігають» вологу з мокрого одягу, парасольок пасажирів. У сиру погоду часто потіють вікна в машині зсередини при відчинених дверях, зношених ущільнювачах. Крім того, розстелений на підлозі ковролін або автомобільні килимки здатні швидко накопичувати рідину і збільшувати її концентрацію всередині.


Несправність радіатора обігрівача

До складу охолоджувальної рідини входить ряд небезпечних для організму компонентів - гліколь і спеціальні барвники. При несправності радіатора антифриз потроху випаровується і у вигляді крапель осідає на вікнах. Усю поверхню скла всередині затягує маслянистою плівкою, а повітря наповнюється неприємним солодкуватим запахом.

Проблеми з вентиляцією

Несправний клапан рециркуляції може порушити роботу вентиляції, що особливо це актуально у старих автомобілях. Для налаштування системи обдування необхідно відключити циркуляцію повітря – запотівання скла можна забрати за рахунок потоку повітря ззовні.

Алкогольні пари

При вживанні спиртних напоїв краще не сідати за руль - запотілі вікна відразу «видадуть» стан пасажирів. Етиловий спирт, що видихається з повітрям, відмінно абсорбує вологу, яка інтенсивно конденсується на склі. Під впливом алкоголю також частішає дихання, що сприяє підвищеному утворенню конденсату.

Чому ще потіють вікна в машині? Якщо скло запотіває через несправність пічки, то випаровування антифризу становлять небезпеку для людини. У такому разі необхідно одразу звернутися до фахівців, щоб усунути несправність.

Тривала вологість в машині підвищує ризик виникнення грибка та плісняви, неприємного запаху, а також корозії металевих частин. Для запобігання серйозним наслідкам важливо проводити профілактику та дотримуватись певних правил догляду за склом.


Що робити, щоб не потіли вікна в машині?

У сучасних моделях авто є система клімат-контролю, що задає необхідну інтенсивність нагрівання або охолодження повітря. За відсутності цього пристрою можна скористатися перевіреними способами.

Вентиляція салону

Для підтримки комфортного мікроклімату внутрішній простір необхідно регулярно провітрювати та чистити. Якщо волога все ж таки проникла у вигляді конденсату на склі, можна запустити двигун і дочекатися повного прогрівання. При цьому бічні вікна відкриваємо приблизно на ширину пальця, а грубку вмикаємо на максимум – повітря має надходити лише зовні.

Що ввімкнути, щоб не потіли вікна в машині? Використовуємо кондиціонер для осушення повітряних мас, які поступово витіснятимуть вологу через віконні щілини. У поїздці також продовжуємо тримати вікна прочиненими, з одночасною роботою вентилятора і – скло точно не запотіє. Якщо конденсат з'являється на лобовому склі, необхідно спрямувати обдув і включити обігрівач на повну потужність. Швидко видалити краплі вологи можна за допомогою сухої ганчірки або спеціальної мікрофібри, що не залишає слідів.

Народні дешеві засоби

Швидко усунути конденсат на вікнах авто допомагають звичайні засоби, які знайдуться у кожному будинку.

  • кухонна сіль – особливо ефективно очищає заледенілі скла;
  • тютюн – якщо потіє вікно в машині, деякі водії рекомендують цей нехитрий спосіб протирання;
  • спиртовий розчин із гліцерином (у співвідношенні 10:1) – потрібно намочити ганчірку і розтерти по склу, а потім витерти сухою м'якою тканиною;
  • газети - зім'ятим папером протираємо запітнілу поверхню з двох сторін.

Покупні «антизапотівники» для авто

Щоб не потіли вікна в машині, експерти рекомендують скористатися спеціальними аерозолями, рідинами, серветками. Такі засоби сприяють утворенню на склі тонкої плівки, за якою краплі легко скочуються вниз – і не заважають огляду. Перед обробкою слід переконатися у чистоті та сухості скла. За порадою експертів найкраще наносити розчини з метою профілактики, задовго до сезону дощів чи снігу. Надалі процедури можна періодично повторювати.

Багато хто воліє кардинально розв'язати проблему запотівання вікон, наклеївши на скло авто спеціальну плівку - на зразок тієї, яка застосовується для військової оптики. Головною перевагою «антизапітніючої» плівки є тривалий термін служби. Разом з тим, технологія поклейки є досить складною – без професіоналів не обійтися.


Потіють вікна в машині під час дощу - що робити?

Нерідко трапляється так, що скло запітніє несподівано, під час їзди. У такому випадку необхідно максимально знизити швидкість або зупинитися і провентилювати салон. Категорично не рекомендується протирати вікна рукою, лише сухою серветкою або тканиною – інакше залишаться сліди. Крім того, на поверхні автомобільного скла утворюється тонка плівка із пилу, сигаретного диму, випарів моторного відсіку. Проводячи по вікну долонею, можна просто розмазати бруд, який змішається з вологою.

Можливо, що вікна в машині запотівають через несправність або конструктивний недолік опалювальної, охолоджувальної системи. Як уникнути запотівання? Насамперед потрібно регулярно перевіряти стан печі, салонного фільтра, дренажних каналів. Взимку важливо прогрівати вікна в послідовності: лобове скло, бічні та задні. Навіть якщо в гаражі тепло та сухо, двері на ніч в автомобілі краще відчиняти, щоб волога випаровувалась.

Простий та дієвий метод профілактики запотівання вікон – невеликий мішечок із тканини, покладений під лобове скло. Всередину можна насипати солі, рису чи котячого наповнювача. Такий простий спосіб відмінно підтримує оптимальний рівень вологості в салоні.

Сьогодні на ринку доступні спеціальні «автопамперси», які здатні утримувати до 300 мл води – їх потрібно розмістити на підлозі. Багато водіїв також наносять на скло піну для гоління, розтираючи по всій поверхні. Завдяки захисному шару проблема з утворенням конденсату відпаде приблизно на 3 тижні, навіть за умов високої вологості.

Тепер ви знаєте, чому потіють вікна взимку в машині, і як боротися з конденсатом, якщо за вікном дощова погода. Широкий вибір «антизапотівників» від відомих компаній, а також лобове та інше скло для авто завжди представлено в інтернет-магазині Zapchasti.lviv.ua. Наші клієнти отримують можливість замовити найкращі автотовари з польського торгового майданчика Allegro.pl – нові та бу для всіх видів транспорту.

Повернутись до списку статтів
Залишити коментар до цієї статті
Злишити свій коментар

question
question
question
Оцініть, будь ласка
* Поля обов’язкові для заповнення
viber telegram
Допомога у підборі