call 0 800 337 571 Безкоштовно по всій Україні
Русский Рус Українська Укр

Як охолодити салон авто влітку без кондиціонера: корисні поради та рекомендації


  1. Як охолодити салон авто без кондиціонера?
  2. Як захистити салон автомобіля від нагрівання?

авто без кондиціонера

З настанням спекотних днів будь-яка поїздка в автомобілі стає випробуванням, особливо після тривалої стоянки на сонці. У закритому салоні через пару годин температура повітря може досягти 60° С, що стає небезпечним для здоров'я. Сідаючи за кермо "розжареної" машини, водій може відчути зниження концентрації уваги, швидку втому, зневоднення — все це підвищує ризик ДТП. Сьогодні ми з’ясуємо, як охолодити салон авто влітку навіть за відсутності кондиціонера (кліматичної системи), а також дізнаємося про ефективні заходи профілактики перегріву.

Як охолодити салон авто без кондиціонера?

Спекотне сонце негативно впливає на роботу важливих механізмів і вузлів автомобіля, які зазнають підвищеного навантаження. Наприклад, часто виходить з ладу система охолодження, що зовсім не додає комфорту в салоні. Тож як охолодити авто без кондиціонера? Якщо вам доводиться їздити у спеку з несправним кондиціонером або взагалі без нього, пропонуємо кілька ефективних способів зниження температури:

  • відкриваємо вікна та двері – для створення протягу, що дозволить гарячому повітрю вийти через хвилину чи дві, і помітно охолодити салон;
  • переїжджаємо в тінь — при можливості необхідно постояти з відкритими дверима близько 10 хвилин, а тим часом можна протерти кермо і сидіння вологою хусткою або серветкою, просоченою засобом для чищення;
  • закріплюємо мокру тканину на отворах вентиляції — проходячи крізь таку перешкоду, повітря втратить значну частину тепла, і температура знизиться;
  • розкладаємо лід у пакетах або пляшках – під лобове скло (на повітропроводи), що допомагає знизити температуру передньої частини салону;
  • охолоджуємо вітрове скло – за допомогою запасу чистої води в бачку омивача, якою щедро поливаємо розпечену поверхню.

жарко в салоні

Після охолодження салону краще трохи проїхати із зачиненими вікнами, щоб затримати всередині прохолодне повітря. Потім скло можна опустити, відкривши простір для зустрічного потоку. Для циркуляції повітря салоном рекомендується відкрити вікна по діагоналі або ті, біля яких немає пасажирів – щоб охолодити, уникнувши сильних протягів.

Як захистити салон автомобіля від нагрівання?

Плануючи поїздки влітку на автомобілі, багато хто заздалегідь замислюється про запобіжні заходи під час тривалих стоянок. За порадою досвідчених водіїв, краще вибирати підземні паркування або хоча б поставити машину в тіні. Важливо враховувати розташування сонця в різний час дня — місце, де вранці було прохолодно, до обіду може опинитися під палаючим промінням. На стоянці відсутні повністю затінені місця? Ставимо машину так, щоб промені потрапляли лише на задню частину. При цьому кермо автомобіля краще вивернути на 1800C градусів – у такому разі нагріється лише його нижня частина, а решта залишиться у тіні.


У салоні автомобіля буде прохолодно навіть у спекотний день, якщо закрити панель приладів та передню частину складаною шторкою, встановленою під вітровим склом. Для захисту від високої температури використовуйте спеціальну шторку, яка закріплюється за допомогою гачків, липучок або присосок. Врятувати від перегріву та охолодити передні сидіння можна за допомогою білого чохла або накидки – такий самий аксесуар у збільшеному розмірі знадобиться влітку для машин із темним забарвленням. Крім того, установка дефлекторів дозволить залишати автомобіль із відкритими вікнами, що покращить повітряну циркуляцію в салоні. Збираючись у дорогу, можна встановити сигналізацію з автозапуском – і заздалегідь охолодити салон.

Тепер ви знаєте, як охолодити салон авто у спеку, знизивши температуру навіть без кондиціонера. Втім, перегріву салону легко уникнути, дотримуючись порад досвідчених водіїв – і будь-яка поїздка буде на радість. Усі необхідні запчастини, розхідники та аксесуари для іномарок, вітчизняних автомобілів ви знайдете в інтернет-магазині Zapchasti.lviv.ua. Ми доставляємо якісні нові та бу деталі з авторозбірок Польщі – за вигідними цінами у Київ, Львів, Харків, будь-яке місто України. Бажаємо вам приємних покупок!

Повернутись до списку статтів
Залишити коментар до цієї статті
Злишити свій коментар

question
question
question
Оцініть, будь ласка
* Поля обов’язкові для заповнення
viber telegram
Допомога у підборі