call 0 800 337 571 Безкоштовно по всій Україні
Русский Рус Українська Укр

Чим і як промити радіатор пічки автомобіля: найпопулярніші методи та засоби

  1. Як зрозуміти, що радіатор пічки забився: ознаки несправності
  2. Як промити радіатор печі без зняття: найпопулярніші методи
  3. Чим промити радіатор пічки в домашніх умовах?

Кожен сучасний автомобіль обладнаний системою охолодження, ефективна робота якої залежить стану її компонентів. Найчастіше порушення роботи печі виявляються з настанням холодів, адже у салоні стає менш комфортно. При значному зниженні температури всередині авто рекомендується перевірити радіатор, який відповідає за подачу теплого повітря. Багато водіїв цікавляться – чи можна промивати радіатор пічки і чи знадобиться заміна? Якщо немає підтікання рідини, цілком реально обійтися ремонтними роботами. Пропонуємо кілька простих, але дієвих способів очищення радіатора в домашніх умовах.

Як зрозуміти, що радіатор пічки забився: ознаки несправності

Радіатор – важливий елемент тепловіддачі, що виконує функцію нагрівання повітря усередині машини. Ззовні це металевий корпус прямокутної форми з алюмінію або міді, з вхідними та вихідними отворами. Для циркуляції охолоджувальної рідини використовуються трубопроводи плоского або круглого перерізу, з'єднані пластинами.

Пласкі відвідні трубки забезпечують краще охолодження рідини, тому коштують дорожче. Така конструктивна особливість дозволяє задавати напрямок потоку, забезпечуючи максимальну віддачу температури. З метою покращення властивостей круглих трубок у їхню порожнину поміщають додаткові елементи – спіралеподібні смужки, які викликають «завихрення» охолоджувальної рідини.

Антифриз, що надходить з двигуна, переміщається всередину, де охолоджується, передаючи тепло патрубкам. Якщо рідина неякісна або змішаного типу (різні хімічні формули), на стінках може утворитися наліт. В результаті відбувається засмічення радіатора, що призводить до порушення циркуляції, як наслідок, температура повітря в салоні значно знижується.

Перш ніж промити радіатор пічки, важливо заздалегідь переконатися в наявності засмічення. Для цього на дотик перевіряємо трубки, розташовані між мотором та перегородкою моторного відсіку. Значна різниця в температурі патрубків (один гарячий, а другий холодний або ледь теплий) – явний сигнал зайнятися очищенням. З іншого боку, навіть із двома гарячими патрубками температура повітря в салоні може бути низькою, оскільки антифриз просто не потрапить у забитий радіатор.

У подібній ситуації фахівці автосервісу рекомендують заміну теплообмінника, що спричиняє додаткові витрати. Крім того, автовласнику доведеться сплатити за монтаж – вартість робіт може обійтися в кілька разів дорожче, ніж покупка нового приладу. Для встановлення потрібно зняти всю панель, відкрутити магістральні трубки, а після монтажу дозаправити кондиціонер. Тому багато хто вибирає альтернативний і дешевший варіант – промивання радіатора пічки без демонтажу з машини. Втім, така процедура може виявитися малоефективною, особливо у випадку сильних засмічень та інших несправностях системи охолодження.


Як промити радіатор печі без зняття: найпопулярніші методи

Проблема забруднення зазвичай проявляється у вживаних автомобілях зі «стажем» понад 100 тис. км. Завдяки своєчасному промиванню цілком можливо покращити температурний режим у салоні – для цього знадобиться мінімум інструментів та засобів. Розглянемо найпоширеніші способи очищення радіатора прямо на машині, доступні кожному автомобілісту.

Як промити радіатор печі за допомогою насосу

Для очищення часто застосовується водяний насос, який забезпечує переміщення рідини системою. Перед початком робіт необхідно купити інструменти та матеріали, які знайдуться у будь-якому магазині:
електропомпа;

  • шланги діаметром відповідно до трубок радіатора – 3 шт.;
  • зарядний пристрій (АКБ);
  • занурювальний кип'ятильник;
  • ємність для розчину;
  • капрон або марля (фільтр);
  • засіб для очищення;
  • підставка.

Спочатку з'єднуємо шлангами помпу, радіатор та ємність із миючим розчином. Надягаємо на кінець шланга (вихід) фільтр і запускаємо помпу від акумулятора, щоб «прогнати» рідину по колу. При цьому важливо не забути під'єднати АКБ до зарядки через збільшення навантаження. Протягом години пропускаємо рідину через радіатор в один бік і стільки часу назад. Потім очищувач замінюємо і знову повторюємо. На завершення потрібно прополоскати чистою водою – аналогічно, по 30 хвилин на кожну сторону.

Як варіант, радіатор можна демонтувати – це дозволить також вимити тверді частинки, переконатися у наявності чи відсутності ознак корозії, пошкоджень.

Пластикові пляшки для промивання радіатора

Народний спосіб очищення радіатора без зняття, що не вимагає особливої підготовки та дорогих пристроїв. У ході роботи нам знадобляться:

  • 1,5-літрові пляшки із пластику – 2 шт.;
  • засіб для очищення;
  • хомути – 4 шт.

Промивну рідину наливаємо в одну пляшку, а другу залишаємо порожньою. Потім в обидві ємності вставляємо трубки, інший кінець яких з'єднуємо з радіатором. Натискаючи по черзі на пляшки, прокачуємо рідину в різні боки. В міру забруднення миючий засіб замінюємо до повного видалення бруду всередині.

Якщо є велика пляшка (на 5-6 літрів), можна зробити лійку і встановити її на певній висоті. Шланг приєднуємо до лійки та однієї з трубок, а другу – до іншого патрубка. У велике відро поміщаємо другий кінець шланга, і починаємо лити рідину через лійку. Процес очищення за допомогою пляшок – це просто та максимально ефективно.


Чим промити радіатор пічки в домашніх умовах?

Існує безліч варіантів очищення – у кожному магазині автозапчастин можна знайти величезний вибір рідин. Водночас досі не втрачають актуальності народні засоби, ефективність яких доведена часом. Фахівці рекомендують враховувати матеріал, з якого виготовлений радіатор, щоб уникнути окислення поверхні.

Чим промити алюмінієвий радіатор пічки?

Якісно промити радіатор допоможе лимонна кислота чи гаряча молочна сироватка (температурою щонайменше 90 °С). На відміну від спеціальних розчинів на основі кислот та лугів, харчова добавка абсолютно безпечна для людини. Крім того, засіб завжди доступний у продажу і коштує недорого.

Якщо ви намагаєтеся промити радіатор печі лимонною кислотою, пропорції дотримуємося в співвідношенні 40-50 гр. на 5 літрів води. При сильному забрудненні кількість збільшуємо до 80 г. Наливаємо 1/2 літра води в каструлю, доводимо до кипіння і засипаємо кислоту. Постійно помішуючи, чекаємо на повне розчинення і охолоджуємо розчин. Потім потрібно долити решту води і отриманим розчином замінити антифриз. Після запуску двигун залишаємо працювати на холостих обертах протягом пів години і даємо охолонути. Брудну рідину зливаємо та повторюємо аналогічні дії ще кілька разів. Наприкінці промиваємо систему охолодження чистою водою та заливаємо «свіжий» антифриз.

Якщо під рукою виявилося 5 – 10 літрів натуральної молочної сироватки, можна залити її і покататися на машині близько 30 хвилин. Після зливання необхідно промити трубки очищеною водою, щоб видалити частинки накипу. Завдяки вмісту в сироватці молочної кислоти, чудово усувається іржа та наліт із внутрішніх стінок.

Чим промити мідний радіатор печі?

Для заливання підійде каустична сода (10%-ний розчин) або засіб «Крот». Гарячу рідину заливаємо усередину і через пів години зливаємо. При роботі з лужними розчинами необхідно дотримуватись правил безпеки, щоб захистити відкриті ділянки шкіри.

Для промивання мідних радіаторів ефективно використовується ортофосфорна кислота (розчин 85%). Змішуємо кислоту і воду в пропорції 1: 2 частини та наповнюємо радіатор. Міцна суміш через пару годин добре розчинить сторонні частинки, не пошкодивши металеві елементи. При цьому пристрій потрібно зняти з автомобіля, а також запастись рукавичками, респіраторами та іншими засобами індивідуального захисту.

Чим промити піч радіатора – заливаємо газовану воду

Напої "Швепс", "Фанта" або "Спрайт" містять різні види кислот, здатних розчиняти тверді відкладення, накип, наліт. У теплообмінник потрібно залити щонайменше 6 – 8 літрів газованої води, а на завершення процедури важливо не забути кілька разів «прополоскати» чистою водою.

Чим промити радіатор пічки в автомобілі?

Столовий оцет – поширений та доступний спосіб очищення. Для роботи нам доведеться розмішати 0,5 літра оцту в 10 літрах кип'яченої води. Як і лимонна кислота, розчин оцту виступає в ролі окислювача, що підходить для радіаторів будь-якого типу.

Тепер ви знаєте, як промити радіатор пічки, не знімаючи його з машини, а також найпопулярніші способи чистки. Що стосується покупки нового радіатора чи супутніх товарів – наш інтернет-магазин Zapchasti.lviv.ua пропонує величезний вибір на будь-які марки та моделі авто. Найкращі запчастини оптом та в роздріб можна вибрати за каталогом, з доставкою з Польщі до будь-якого населеного пункту України.

Повернутись до списку статтів
Залишити коментар до цієї статті
Злишити свій коментар

question
question
question
Оцініть, будь ласка
* Поля обов’язкові для заповнення
viber telegram
Допомога у підборі