call 0 800 337 571 Безкоштовно по всій Україні
Русский Рус Українська Укр

Як зменшити витрату палива на автомобілі: 8 дієвих порад

  1. Як зменшити витрати пального?


Зростаючі ціни на світовому ринку нафти та нафтопродуктів стабільно «тягнуть» за собою паливо. Так, у зв'язку з подорожчанням пального власний автомобіль все частіше стає розкішшю, ніж засобом пересування. Крім того, споживання палива двигуном може збільшитися при неправильно виставлених зазорах, зміщенні кута випередження запалення, зносі вузлів циліндро-поршневої групи, зчеплення. Чимало власників запитують – що можна зробити, щоб скоротити витрати бензину чи дизеля? Пропонуємо вивчити кілька простих, але дієвих способів економії палива на автоматі та механіці.

Як зменшити витрати пального?

Для кожного автолюбителя найактуальнішим питанням є рівень споживання палива. Нерідко трапляється так, що показання датчика рівня палива перевищують дані, зазначені у паспорті транспортного засобу. Порівнюючи цифри, власник намагається знайти шляхи, як знизити витрати бензину чи дизеля – і тим самим уникнути зайвих фінансових витрат. Давайте розглянемо найпоширеніші методи економії палива на машині.

Контролюємо технічний стан авто

Регулярне техобслуговування дозволяє своєчасно виявляти несправні комплектуючі, вихід з експлуатації яких сприяє збільшенню витрат палива. Наприклад, при зношеному двигуні рівень витрат пального підвищується приблизно на 20%. Суттєва економія палива досягається за рахунок заміни олії, а також підтримки у належному стані:

  1. повітряних фільтрів – із періодичністю заміни 10 тисяч км. При сильному зносі запчастина втрачає свою пропускну здатність, що призводить до обмеження припливу повітря і, як наслідок, зниження якості горючої суміші. Завдяки встановленню нового фільтра можна зменшити витрату палива приблизно на 10%.
  2. свічок запалювання – через кожні 15 тисяч кілометрів. Несправні свічки викликають пропуски іскроутворення, втрату потужності двигуна. Як наслідок, паливо згоряє не повністю, а частково вилітає у трубу.
  3. розвал-сходження, тиску в шинах – потрібне регулювання 2 рази на рік. При порушенні геометрії коліс автомобіль може заносити, зменшиться керованість. Як результат, палива витрачається на 15% більше. У недокачаних шинах занадто низький тиск, що призводить до збільшення плями контакту та тертя. Постійний контроль рівня тиску в шинах забезпечує зменшення витрати бензину на 3,3%.


Намагаємось їздити плавно

Різкий старт з високих обертів — не вдалий спосіб зменшити витрату дизеля чи бензину. При наявності бажання піддати газу важливо пам'ятати, що навантаження на двигун багаторазово зростає, як і споживання палива. У щільному потоці краще проїжджати накатом, дотримуючись загального ритму, а також безпечної дистанції між машинами.

Заливаємо якісне паливо

При заправці 92-м бензином замість 95-го паливно-повітряна суміш стає збідненою, що негативно позначається на потужності двигуна. Провівши нескладні розрахунки, бортовий комп'ютер збільшить споживання пального на 15 – 20%. Як бачимо, економія якості палива може обернутися підвищенням його витрат.


Перемикаємо передачі

Автоматична коробка забезпечує можливість водієві сконцентруватися на дорозі, не зупиняючись для перемикання швидкостей. Завданням водія є керування подачею палива, вчасно загальмувати та маневрувати – все це потрібно робити плавно, не допускаючи різкого прискорення. Така манера керування не тільки продовжить працездатність авто, а й скоротить споживання палива. Значна економія бензину на автоматі досягається за рахунок великої кількості передач (від 6 до 8), що дозволяє підтримувати двигун в оптимальному діапазоні обертів.

Покращуємо аеродинаміку

Любителі покататися з вітерцем навряд чи зможуть уникнути зайвих витрат на паливо. При відчинених вікнах в машині зустрічний потік повітря призводить до збільшення коефіцієнта аеродинамічного опору. В результаті на рух витрачається більше енергії, для вироблення якої потрібне пальне. До помітного погіршення динаміки призводить також наявність елементів, що виступають — повітрозабірників, накладок на багажник, молдингів.


Глушимо двигун

Навіть під час коротких зупинок (у пробках) краще вимикати двигун, щоб знизити безцільне спалювання палива. Працюючи на холостому ходу, багато автомобілів витрачають більше пального, ніж під час їзди. Сучасні моделі оснащені системою "старт-стоп", яка забезпечує зниження витрати палива — за рахунок автоматичного відключення та перезапуску мотора.

Вимикаємо електроустаткування

Кондиціонер, акустичні колонки, обігрів сидінь – ці та інші опції в активному стані споживають енергію, додатково навантажуючи генератор. При нестачі необхідної для роботи енергії збільшується навантаження на мотор, зростає кількість обертів. Як наслідок, зростає споживання палива – наприклад, працюючий кондиціонер будь-якого типу підвищує витрати бензину на 0,5 – 1 л/100 км. Тому для максимальної економії водії часто відключають енергоспоживачі в машині.


Забираємо зайвий вантаж

Заповнений багажник автомобіля збільшує витрати палива на 7 – 10%. За порадою досвідчених водіїв, краще позбавитися громіздких речей – каністри, лопати, інструменти можна тимчасово прибрати в гараж. Возите із собою «запаску»? Якщо немає необхідності в далеких поїздках, запасне колесо можна вийняти, тим самим прибравши зайві 20 — 25 кг — явна економія бензину або дизеля. Згідно з розрахунками експертів, додавання кожного кілограма до ваги автомобіля означає додаткову витрату палива на 1 літр (за рік).

Тепер ви знаєте, як знизити витрати палива у машині – за рахунок простих конструктивних рішень. Для майбутнього техобслуговування або ремонту завжди можна підібрати найкращі комплектуючі та розхідники в інтернет-магазині Zapchasti.lviv.ua. Ми пропонуємо автомобільні товари високої якості – з найкращих розбірок Польщі, за вигідними цінами та у широкому асортименті. Чекаємо на ваші замовлення!

Повернутись до списку статтів
Залишити коментар до цієї статті
Злишити свій коментар

question
question
question
Оцініть, будь ласка
* Поля обов’язкові для заповнення
viber telegram
Допомога у підборі